Dr. Kacsó Kornélia a Hajdú Bihari Napló orvosszakértőjének hetente megjelenő cikkeinek egyike: A vérünk minősége a vékonybél jó működésétől függ

A vérünk minősége a vékonybél jó működésétől függ/ Mitől függ a vérünk minősége?

A nyári hónapok központi szervei a szív és a vékonybél, ahogy erre korábbi cikkemben már utaltam. Ebben a írásban a vékonybél jelentőségével ismertetem meg Önt, kedves Olvasó.

A vékonybél egy kb. 7 méter hosszú vékony cső, melynek belső felszínét apró, ujjszerű képződmények borítják azért, hogy nagyobb legyen az emésztés céljait szolgáló felület. Emellett szűrőként is működnek megakadályozva a már kiválasztott méreganyagok visszaszívódását.

A vékonybél részt vesz a tápanyagok továbbításában, feldolgozásában, enzimeket bocsájt ki, melyek vegyülve a hasnyálmirigy és epehólyag által kibocsátott enzimekkel alkotó részekre bontják a táplálékokat. Fehérjékre, aminosavakra, a szénhidrátokat egyszerű cukrokra, a zsírok egyszerűbb elemekre bomlanak, így jobban fel tudnak szívódni a szervezetben. A lebontott részecskék a ide kapcsolódó érhálózaton át  jutnak a májba és közben még jobban lebomlanak.

Ha a vékonybélben a méreganyagok túlzottan felhalmozódnak, az lecsökkenti az emésztési folyamatok gyorsaságát és hatékonyságát, gyengíti a tápanyagok felszívódását, vagyis a méreganyag felhalmozódás következtében a vékonybél nem képes ellátni a feladatát.

Ha a vékonybelünk tartósan nem képes ellátni a feladatát, különböző érzékenységek, panaszok alakulhatnak ki szervezetünkben.

Az egyik ilyen probléma a glutinnel (sikér) szembeni allergia. A glutin az a nyúlós, ragadós protein(fehérje), amely a gabonafélékben, pl. a búzában is megtalálható. Hatása miatt a bélbolyhok megsérülnek, súlyos felszívódási hiányosságok léphetnek fel. A legjellemzőbb tünetek: émelygés, bűzös széklet, has puffadás, általános fájdalom érzet, bőrkiütések, testsúly csökkenés.

Vérünk minősége- vagyis hogy mennyi tápanyagot tartalmaz- nagymértékben függ az étrendünktől is, de attól is, hogy a vékonybelünk milyen hatásfokkal működik. A tápanyagokból a vékonybél veszi fel többek közt a vasat is, mely fontos szerepet tölt be a sejtjeink oxigénellátásában.

Az egyensúlyvesztés tünetei fizikai síkon:

–   hasi izompetyhüdtség

–   alhasi, torok, nyak- vagy vállfájdalom

–   duplatoka

–   tályogok, kelések a szájban, a felsőajakon

–   teniszkönyök,

–   vállmerevedés,

–   fejmozgatási nehézségek,

–   hallás- problémák

–   vizelési nehézségek,

–   aranyér,

–   visszér,

–   kólika,

–   vérszegénység

Az egyensúlyvesztés tünetei érzelmi síkon:

–  szomorúság,

–  mentális zavarodottság,

–  örömtelenség,

–  kritikus és cinikus szemléletmód

–  naivitás,

–  hiszékenység,

–  a problémák túlspekulálása,

–  sikervágy, de az elért siker semmibevétele,

–   nem tudja megkülönböztetni a jót a rossztól.

A bélműködési zavarok gyakran fejfájást, migrént okoznak.

Hogyan őrizhetjük meg vékonybelünk egészségét?

Az étrendünknek meghatározó befolyása van vékonybelünk állapotára. A táplálék feldolgozása során sokfajta váladékot, enzimeket bocsát ki a táplálék-összetevők megfelelő lebontása érdekében. Ezek a váladékok túlnyomó részt a bélben keletkeznek és csak akkor zökkenőmentes a működésük, ha a táplálékunk természetes anyagokból áll és harmonikus. Ha a táplálékunkban sok a mesterséges, iparilag átdolgozott élelem, az értékes bélflóránk savasodásnak indul. A bélflóra zavarmentes fennmaradása érdekében a természetes „élő” joghurtban található Acidophilus baktériumokat tanácsos a táplálékkal a szervezetünkbe juttatni.

Ha a vékonybél túlterhelt, heti két- három alkalommal együnk főtt rizst és nagyon jól rájuk meg (falatonként 50x).

A keserű íz kapcsolódik a vékonybélhez, így a keserű endívia, a cikória is halmozható a vékonybél működésének serkentésére.

A spárga kitűnő, különösen erős tisztító hatású.

A keletiek ősi tapasztalata szerint a negatív érzelmek úgy csapódnak le a vékonybélben, hogy annak egyik- másik része görcsösen összehúzódik. A harag a vékonybél jobb oldalát a máj fölötti részen húzza össze, a szorongás pedig a lép melletti részét balra fent. A türelmetlenség a vékonybél tetejét, a szomorúság a két szélét, a félelem pedig az alját húzza össze.  Mindezek tudatában a hirtelen érzelmi teher fellépésekor tapasztalt hasfájást tudjuk majd helyesen értelmezni és kezelni.

Mivel nyár van, és mint már korábban utaltam rá, ez a vékonybél működésének aktív ideje, ez az időszak a legjobb arra, hogy gondoskodjunk szervezetünk vitamin, nyomelem és ásványháztartásának feltöltéséről a rengeteg zöldség és gyümölcs bevitelének segítségével. Itt az ideje, hogy gondoskodjon Ön is vérének jó minőségéről. Jó egészséget kívánok!

Szerző: Dr. Kacsó Kornélia