A máj – A szervezet nagy vegyi konyhája!

Széles körben elterjedt meggyőződés, hogy a máj állapota döntő mértékben megszabja az egészségi állapotunkat, életerőnket. Tehát létfontosságú szerv. Nem kevesebb, mint 500 különböző feladatot lát el. Képes saját szöveteit regenerálni. Feladatai többek között- felszívni, tárolni a táplálékokkal szervezetbe került zsírokat, szénhidrátokat, proteineket.

Ő termeli az epét, mely segíti a zsiradékok megemésztését, felszívódását. Segíti a vastagbelet hullámszerű tápláléktovábbító mozgások előidézésében. Ha kevés az epe, székrekedés és sokféle emésztési probléma léphet fel.

Egyik legfontosabb feladata azonban a méregtelenítés. Percenként több mint 1 liter vért szűr meg. Összeszedi a testben keletkezett vagy abba kívülről bekerült méreganyagokat és egyéb testidegen vegyületeket. Majd kevésbé mérgezővé bontja le őket, hogy zavarmentesen ki lehessen üríteni a szervezetből. Mert ha a méreganyag szint túlzottan megemelkedik a szervezetben, a májban különféle üzemzavarok keletkeznek. Ennek következtében betegségtünetek sokasága jelentkezhet. A májjal összefüggésben álló betegségek pl.: májzsugorodás, köszvény (oka sok esetben a mértéktelen alkoholfogyasztás), lassan hegesedő vérző sebek (májgyengeség jele lehet, nem képes elegendő véralvasztó anyagot termelni), különféle epebajok (a máj elégtelen működését jelzik). Az aranyér ugyancsak a májjal van összefüggésben-, ha a májat megfelelő kezelésben részesítjük, zavartalan lesz a bélműködés és az aranyér sok esetben elmúlik.

A PMS (menstruáció előtti syndroma) fájdalmas menstruáció, menstruációs zavarok és egyéb nőgyógyászati problémák szintén a máj működésével függenek össze. A máj pangásakor csomósodás jelentkezhet a mellekben, a lágy részekben. Ugyancsak a máj zavarainak gyakori következménye az izmok túlzott feszessége, különösen a vállakban és a nyakban.

A máj megduzzadhat, kitágulhat, ha az étrend túl sok telített zsírt vagy sok méreganyagot tartalmaz. Ezzel nyomást kezd gyakorolni az izmokra, és a csigolyapályákra, ami akár a gerincoszlopot is eldeformálhatja. Tehát akár a hát középső részének fájdalma a máj okozója is lehet.

A kínai gyógyászat szerint a máj kapuja a szem. Ha könnyezik, ha elfárad, bepirosodik, homályos gyenge a látás, foltok lebegnek a szem előtt, nem a számítógépet kell hibáztatni. Ez a máj üzenete. Követeli, kiáltozik, hogy szüksége van pihenésre, támogatásra.

Bármit eszünk vagy iszunk, mindig jusson eszünkbe, hogy a máj bontja majd le azt a sok mérget, amit beviszünk (a húst, a szalámit két napig emészti). Persze emiatt senki sem hagyja abba az evést holnaptól! Az evésen és az iváson kívül sajnos egyéb úton is bekerülnek mérgező anyagok a szervezetünkbe, amit természetesen szintén a májunk semlegesít, választ ki. Ilyen mérgező anyagok az oldószerek: benzol, xilol, toluol, trikloretán. Fémszennyeződések: amalgámtömések, ólom, cadmium, nikkel, króm, alumínium. Mikotoxinok: penész állítja elő (egy kis penészes gyümölcs, vagy zöldbab az egész üveg lekvárt, szörpöt, savanyúságot megmérgezi), a leggyakoribb az alfatoxin- különösen nagy a májmérgező hatása. Fizikai mérgek: azbeszt- apró üvegszilánk élességű, behatolva a testbe- „felnyársalja” a sejteket, amíg egy ciszta nem keletkezik. Kémiai mérgek: freon (hűtő), formaldehid (szivacs, bútorok, matracok, párnák), rovarirtók, gyomirtó, műtrágya. Sajnos így vagy úgy, ha kis mennyiségben is, de bekerülnek a szervezetbe, és akkor még nem is beszéltem a túlzott antibiotikum és gyógyszerfogyasztás káros hatásairól.

Egy megoldás van: rendszeresen tehermentesítjük a májunkat, biztosítva ezzel a harmonikus működését, és nem utolsó sorban a saját egészséges, energia dús életünket.

Ne feledjük, a máj csak akkor ad le vészjeleket, ha a működési zavar, vagy károsodás már előrehaladott állapotban van. Tehát kiemelten fontos, hogy a kezeléséhez megelőző jelleggel álljunk hozzá. Nagyon sok fajta „májtisztító” kúra létezik, a hely korlátai miatt egyet írok le. Ez az úgynevezett „Harper”- féle májtisztítás, ami bármikor bárki számára elérhető, azonban a tavasz és a nyár eleje az az időszak, ami megújulást, felfrissülést, a születést képviseli. Ez az időszak a legalkalmasabb, hogy tegyünk magunkért egy fontos lépést.

Minden reggel, éhgyomorra igyunk egy nagy pohár sárgarépa levet, amely természetesen natúr sárgarépából készült, amibe egy nagy evőkanál hidegen sajtolt olíva olajat teszünk, valamint belecsavarjuk 2 citrom levét. Nagyon jótékonyan hatnak az olyan italok, mint a cékla, citrom, almalé. Az ivókúrát legalább 2 héten át folytassuk.

A jutalom- egészséges bőr, ragyogó szemek, kirobbanó energia, nyugalom.

Jutalmazzák meg magukat!

Szerző: Dr. Kacsó Kornélia

0 hozzászólás

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

A "Hozzászólás küldése" gombra kattintással elfogadod az Adatkezelési Tájékoztatót!
.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük