A modern életforma következményei a következő emésztési problémák- a teljesség igénye nélkül:

 • székrekedés
 • gyomorégés, vagy Reflux (gyomortartalom visszafolyása a nyelőcsőbe)
 • Irritábilis bél szindróma (IBS)
 • hasmenés
 • has puffadás
 1. Székrekedés-általában kevés folyadékbevitel, rostszegény táplálkozás, esetlegesen kevés mozgás az okozója. Minél több időt tölt a széklet a vastagbélben, annál több víz és méreganyag szívódik vissza a szervezetbe. Természetes hashajtó megoldás a banán, és rostos gyümölcsök. Ne vegye félvállról a székrekedést, mert a visszaszívódott méreganyagok komoly problémákat okozhatnak szervezetében. A normális és egészséges székelési periódus 12-24 óra. Ha naponta legalább egyszer nem ürít székletet, már enyhe székrekedésről beszélhetünk. Gondoskodjon a legalább napi egy székelésről, ha ezt nem sikerül elérnie a fenti tanácsokkal, mindenképp forduljon hozzánk bizalommal és személyre szabott terápiával látjuk el.
 2. Gyomorégés/savtúltengés/Reflux- ennek igen egyszerű oka van, mégpedig a gyomorsav túltengése. Gyakran előfordul a savas felböfögés, és a szegycsont mögött érzett égő fájdalom. Ilyenkor a gyomorsav a nyelőcsőbe jut. Ennek oka a két szerv kapcsolódásánál található izomgyűrű gyengesége, vagy a nagy has űri nyomás, amit a túlsúly is okozhat.3. Irritábilis bél szindróma (IBS)- ennek oka még nem kristályosodott ki teljesen. Tünetei: hasmenés, diszkomfort érzés, hasi fájdalom, esetleg krónikus székrekedés. Legfőbb jellemzője a teltségérzet, és a befejezetlennek tűnő székletürítés.
 3. Hasmenés- krónikus hasmenésben akkor szenved valaki, ha legalább 2 héten át, vagy még tovább ürít gyakran híg székletet. Ha nem vagyunk óvatosak, hamar a kiszáradás szélén találjuk magunkat, így elégséges folyadékbevitellel ellensúlyozhatjuk. A hasmenésnek csaknem „ezerféle” oka lehet, az orvosnak kell megkülönböztetnie, hogy vékony-vagy vastagbél eredetű e. Nagyon jó „has fogó” a banán.
 4. Has puffadás- a hasi fájdalmat és székrekedést követő harmadik leggyakoribb emésztőrendszeri panasza a betegeknek a has puffadás, a fokozott böfögés, a teltségérzés. Mire figyeljen oda, ha has puffadást észlel:
 • Véres széklet jelenik meg
 • Székrekedéskor a szelek nehezen távoznak
 • Hányinger jelentkezése
 • Aszimmetrikus has előredomborodás

Na, ezt már nem veszi be a gyomrom!” Miért is mondjuk, érezzük ezt néha? Mert egészségtelenül élünk, azaz:

 • naponta kétszer vagy még kevesebbszer eszünk, de akkor nagyon sokat
 • elfelejtkeztünk a növényi eredetű táplálékok fogyasztásáról
 • áttértünk a túlzott mennyiségű állati eredetű ételekre
 • étkezés mellett túlzott az szeszesital-fogyasztásunk is

Mi ez ellen a megoldás?

Gyors segítség, ami szinte azonnal javít a helyzeten:

 • Gyógyszerekhez fordulás helyett inkább életmódváltás!
 • Naponta többszöri étkezés, de kisebb adagokkal!

Lelki okai:

A testi szférához tartozó emésztés szoros összefüggésben áll a külvilág ingereinek lelki síkon történő feldolgozásával. Az emész­tés – fizikai és lelki értelemben egyaránt – azt jelenti, hogy a magunkhoz vett táplálékot, illetve érzéki benyomásokat rendez­nünk és hasznosítanunk kell, míg a hasznavehetetlentől és feles­legestől meg kell szabadulnunk.

Természetes segítség hasfájás, hasmenés, hányinger, émelygés, rossz közérzet, túlzott szélképződés ellen: (Nem kell mindjárt gyógyszertárba rohanni, ha ezek közül a tünetek közül bármelyik is jelentkezne, elég, ha leszaladunk a legközelebbi gyümölcsöshöz)

Ananász – a rossz fehérjeemésztés egyik tünete lehet a puffadás és szélképződés, melyet hatékonyan lehet csökkenteni, ha az étkezések végén egy-két szelet ananászt is elfogyasztunk.

Citrom vagy citromlé – fogyasztásától több hasnyálmirigy enzim termelődik, így a szénhidrátok, zsírok és fehérjék könnyebben megemésztődnek (már a középkorban is rájöttek, ha egy kis citrommal vagy a levével ízesítik az ételeket, könnyebben megemésztik)

Banán – nagyon jó emésztést elősegítő „gyógyszer”, mert még az erős hasmenést is képes megszüntetni. Hatása abban rejlik, hogy fokozza a vékonybél felszívóképességét (csecsemőkorban nem ajánlott, mert hasmenést idéz elő). Hányás, hasmenés ellen kitűnő orvosság, mivel megóv a kiszáradástól.

Köménymag – a köménymagról csak kevesen tudják, hogy csodálatos gyógyítója a gyomornak. Egyrészt erős emésztésserkentő hatása révén segít, másrészt pedig növeli az étvágyat, és erősíti az ízlelést.

Citromfű – a citromfű szintén görcsoldó és szélhajtó,serkenti az étvágyat és az epeműködést.

Kakukkfű – fertőtlenít, nyugtatja a gyomrot és a beleket, segít a bélférgek elkerülésében, valamint helyreállítja az emésztés egyensúlyát és egészséges működését.

Kamilla – a kamilla nemcsak finom, hanem a belőle készült tea sok betegség megoldását jelentheti.Teaként gyomornyugtató, enyhe szélhajtó és étvágynövelő hatásai miatt alkalmazzák leginkább.

Borsmenta – a borsmenta nagyon sokrétű gyógynövény, hatásai révén remekül alkalmazható szélhajtásra, görcsoldásra, idegnyugtatásra, étvágytalanság ellen, valamint renyhe gyomorműködés esetén. Teaként fogyasztva nem csak jó ízű, hanem maximálisan megnyugtatja a háborgó gyomrot, így a hányingernek az egyik legmegfelelőbb ellenszere lehet.

Összefoglalva:

 • Az emésztési problémák abból adódnak, hogy egészségtelen életmódot folytatunk, és minden tünetre egy újabb gyógyszerrel állunk elő!
 • Emésztőrendszerünket kikészítjük a mértéktelen étkezéssel, a gyógyszerekkel, és ahogy az a reklámokban is szerepel, felborul a bélflóránk.
 • Változás csak akkor következik be, ha évente kétszer: ősszel és tavasszal kitakarítjuk az emésztőrendszert egy alapos salaktalanítással és magunkhoz veszünk szerves táplálék kiegészítőket, azaz feltöltjük a szervezetet.
 • Naponta fogyasztunk arányosan zöldséget és gyümölcsöt, és nem felejtkezünk el a megfelelő FOLYADÉKBEVITELRŐL!