Szoptatás alatt is elengedhetetlen a kismama számára a kiemelten változatos étrend! De nem elsősorban a baba miatt kell ilyenkor is odafigyrlnünk a szervezetünk igényeire! Legfőképpen a kismama sínyli meg, ha helytelenül táplálkozik és nem fordít elegendő figyelmet a minőségi, vegyes étrendre és a megfelelő táplálék-kiegészítőkre.

Ugyanis a terhesség és a szoptatás alatt az anya testében megváltozik a fontossági sorrend, és minden tápanyagot úgy oszt el a szervezet, hogy az elsősorban a babának jusson és csak második körben jöhet szóba az, hogy az anyának mire van szüksége ahhoz, hogy egészséges maradjon. Épp ezért könnyen előfordul az, hogy a terhesség, szoptatás alatt rossz irányban halad az édesanya testének állapota, túlzottan elhízik vagy lesoványodik, esetleg anyagcserezavarok alakulnak ki a szervezetében, mert nem megfelelő arányban és mennyiségben viszi be a szükséges tápanyagokat. Esetleg túl sok vagy túl kevés szénhidrátot fogyaszt, túlságosan egyoldalúan táplálkozik, kevés vitamint, nyomelemet, ásványi anyagot visz be a szervezetébe, amelyek nélkülözhetetlenek a test harmonikus működéséhez.

Minden nap fogyasszunk gabonából készült ételeket, lehetőleg ezt is változatosan. Rizsfélékhez, búzafélékhez, rozshoz, zabhoz, hajdinához és még számos gabonaféléhez ma már minden szupermarketben hozzájuthatunk. Igyekezzünk minél változatosabban bevezetni őket az étrendünkbe, lehetőleg teljes kiőrlésű formában. Ne feledjük a minőségi fehérjéket sem, hisz mind az agyunknak, mind a mozgásszerveinknek elengedhetetlenül szükségesek ezek a tápanyagok is. Nagy mennyiségű és jól felszívódó fehérje található a hús- és tejtermékeken túl a halakban, hüvelyesekben, brokkoliban, gombában, szójatermékekben és a mogyoróban is.

Muszáj említést tennem a telítetlen zsírokról is, amelyekre szintén nagy szükségünk van. Legjobb az, ha rendszeresen fogyasztunk olajos magvakat, tökmagolajat, olívaolajat, kókuszolajat, lenmagolajat, mogyoróolajat, mákolajat, halolajat. Ezek „jó zsír” tartalmukon túl rengeteg hasznos mikroelemet, antioxidánst is tartalmaznak, amelyekkel szupertápanyaggá válnak és csodákat tesznek testünkkel.