Dr. Kacsó Kornélia a Hajdú Bihari Napló orvosszakértőjének hetente megjelenő cikkeinek egyike migrén témában.

A migrén egyoldalú, féloldalú pulzáló fejfájás, melyet hányinger, hányás kísér, mely gyakran örökletes is lehet. Amennyiben mindkét szülő szenvedett migrénes megbetegedésben, a gyermeknél az előfordulás 60-90%. A fejfájás gyakran 12-18 órát is tart. A populáció (népesség) kb. 12-15%-át érinti. Egyik jellegzetessége, hogy fiatal korban jelentkezik (20év) a legmagasabb számban 24- 34 év között jellemző.

2 különböző formáját különböztetik meg:

 • migrén aura nélkül az esetek 80%-ban, előzetes tünetek nélkül
 • migrén aurával, előzetes tünetekkel
 • pánik migrén, tipikusan kezdődik, majd félelem, szívdobogás érzet, vérnyomás emelkedés, hidegrázás, általános gyengeség, gyakori vizeletürítés kíséri.

A migrénes fejfájást a következő események provokálhatják:

 • érzelmi, vagy fizikai stressz
 • a páciens pszichés jellemzői
 • magas fokú időjárás-érzékenység
 • alkoholfogyasztás
 • bizonyos ételek fogyasztása (sajt, csokoládé, szalámi, koffein, citrusfélék)
 • havi ciklus kezdő napjai, ovuláció, fogamzásgátlók, terhesség

A migrént gyakran kíséri hányinger, hányás, fényérzékenység. Ebből is látszik, mennyire megkeserítheti az életünket a migrén. Eljuthatunk odáig, hogy napi feladataink végzését akadályozva gyakran a gyógyszerek sem segítenek.

A különböző eredetű fejfájások az egyszerűtől a melléküreg eredetűn keresztül a migrének okai nagy átfedést mutatnak. A foggyulladás, a húgyvezetékek gyulladása, bélproblémák és egy parányi féreg, a Strongiloides is a kiváltó okok között lehet (valószínűsíthető, hogy ez a parányi élősködő az, ami először feltűnik, hiszen a fiatal gyerekek is szenvednek migréntől).

A vastagbélben mindig tömegesen és élénken szaporodva találhatóak baktériumok. Tehát akinek krónikus székrekedése van, és ehhez migrénes fejfájás társul, sürgősen meg kell oldani elsősorban az emésztési gondját (napi legalább kétszeri ürítés). Használjon ehhez gyógynövényteákat vagy keserűsót.

Az eltömődött máj és a benne lévő epekövek is baktériumok forrásai lehetnek, ezért a máj tehermentesítéséről is folyamatosan gondoskodni kell, akár heti rendszerességgel (gyümölcs vagy léböjt nap)!

Ugyancsak migrénes fejfájás okai lehet a környezetünkben lévő mérgező anyagok (többek között a háztartási gáz)- minimális szivárgás esetén- vanádium kerül a levegőbe, mely krónikus migrénes fejfájás okozója lehet. A levegőnek tisztának kell lennie: parfümöktől, illatosítóktól, légfrissítőktől, rovarirtóktól, formaldehidtől, freontól, szőnyeg és autó illatosítóktól mentesnek.

Mit tehetünk a megelőzésért?

 1. Helyesen reagáljunk stresszhelyzetekben
 2. Az időjárás változásokra pszichésen készüljünk
 3. Kerüljük a túlzott alkoholfogyasztás
 4. A fejfájást provokáló ételek túlzott fogyasztását
 5. A levegőt, az emésztőrendszerünket folyamatosan tehermentesítsük.

Ha már gyógyításra van szükségünk az ok kiderítése után személyre szabott lehetőség a fájdalommentes élet folytatására.

Szerző: Dr. Kacsó Kornélia