Ismerős Önnek a C-vitaminnal kapcsolatos bűvös 60mg-os szám?

Már Hitler idejében is ismert volt a C-vitamin jelentősége a skorbut megelőzésében.

A legenda szerint Hitler tudni akarta, hogy mi az a minimális mennyiség, amit muszáj odaadni a katonáknak, hogy ne alakuljon ki náluk a súlyos betegség. A tanácsadói a 60 mg-os mennyiséget állapították meg, ami nem kerül sokba és megakadályozza a skorbut kialakulását is.

Szent Györgyi Albert, aki a C-vitaminnal kapcsolatos munkájáért Nobel díjat kapott, naponta legalább 1000 mg-ot fogyasztott. Állítása szerint mikor megbetegedett, megemelte a napi mennyiséget 5-8000 mg-ra és azt vette észre, hogy sokkal gyorsabban felépül.

Mi az optimális mennyiség?

A Földön található élőlények túlnyomó többsége nem is bízza a véletlenre azt, hogy hozzájut-e a szükséges adaghoz. Saját testükben állítják elő, mégpedig számottevő mennyiségben.

Néhány élőlény, így az ember is nagyon kiszolgáltatott helyzetben van, mivel nem képes arra, hogy szervezetében állítsa elő a mindennapi nélkülözhetetlen C-vitamin adagot. Így ennek pótlása feltétlenül szükséges az Ön számára is!

Nézzünk pár példát az állatvilágból, hogy melyik állat mennyi C-vitamint termel!

Kecske: 15.000 mg

Nyúl: 13.500 mg

Kutya, macska: 3-4000 mg

Teknős: 700-900 mg

Az embernek valóban elég lenne a 60 mg?

Tudományos számítások szerint az embernek naponta 3-15.000 mg C-vitaminra van szüksége.

Szent Györgyi Albert szerint a C-vitamint kilós kiszerelésben kellene árusítani a cukor, a só és a liszt mellett, mivel alapvető élelmiszerről van szó.

Felmerül a kérdés, hogy vajon a „nagy mennyiségű” C-vitamin valóban vesekövet okoz?

Ha igaz lenne a felvetés, akkor a fent említett állatoknak is veseköveik lennének. Sőt, a mai modern urológia egyes úttörői kifejezetten ajánlják a megemelt C-vitaminfogyasztást a veseköves embereknek.

Mindemellett a szervezet megfelelő működéséhez elengedhetetlen a rendszeres vízfogyasztás. Minden 20 testsúlykilónként 1 liter folyadék megivása gördülékennyé teszi a testünkben lejátszódó folyamatokat, így a C-vitamin felszívódását és megfelelő hasznosulását is.

Javaslatok:

  • Olyan C-vitamint készítményeket vásároljon, ami tablettánként/kapszulánként 500 vagy 1000 mg-ot tartalmaz.
  • Gazdaságosság szempontjából érdemes lehet por formában lévő fél kilós vagy kilós kiszerelést választani. Így 3-10 ft/gramm-os áron tud hozzájutni a szervezete számára megfelelő mennyiséghez.
  • Lehetőség szerint inkább szerves forrásból származó C-vitamint fogyasszon. Ennek felszívódása könnyebb és kevésbe terheli meg a szervezetet.
  • C-vitamint étkezések előtt vagy után fogyassza a jobb felszívódás érdekében.
  • Ha van rá mód, akkor ossza el egyenletesen a C-vitamin mennyiséget a nap folyamán, és ne egyszerre vigye be. Például: Reggeli után, ebéd előtt és vacsora után.

Összességében tehát elmondható, hogy a C-vitamin nélkülözhetetlen mindennapi vitamin!