Ugye Ön is tudja, hogy a gyógyszerfüggőség, éppúgy, mint a drog, alkohol vagy nikotinfüggőség is olyan betegség, ami megfoszt szabadságunktól, és pénzünktől?

Egy felmérés szerint minden harmadik magyar szed nyugtatót, antidepresszánst vagy fájdalomcsillapítót. Riasztó adatok. De ami ettől is riasztóbb az az, hogy bárki válhat gyógyszerfüggővé. Észrevétlenül, egészen úgy, hogy a gyógyszerek az “élettársaink” lesznek. Egy idő után ez az állapot a megfelelő a szervezet számára. Azt is mondhatjuk, hogy a gyógyszerbe vetett hit tesz minket függővé. Sokáig maguk az orvosok is erősítették, sőt, talán éppen ők alakították ki a gyógyszerfüggőséget, például azzal, hogy még a legkisebb meghűlés esetére is antibiotikum szedését rendelték el.

A függőség leginkább akkor válik nyilvánvalóvá, amikor eltűnik az egyik gyógyszer, akár egy vízhajtó, s rohanni kell az ügyeletes gyógyszertárba, hogy pótolhassák. Lehet, hogy az ilyen függőség veszélytelennek tűnik, hiszen a gyógyszer nem programozza át az agyunkat, de feltétlenül sérül a szabadságunk. Mert mi van akkor, ha sehol sincs nyitva gyógyszertár, sehonnan sem lehet pótolni az elfogyott gyógyszert? Előfordulhat, hogy a gyógyszerfüggő halálfélelmet él át, vagy annyira idegessé, feszültté válik, hogy válságos helyzetbe kerül!

Ha a gyógyszerszedés rossz szokás

A gyógyszerfüggőségtől való szabadulás érdekében talán tudatosítani kellene: elég jól (kitalálták) az emberi szervezetet, az esetleges betegségeket önmaga erejéből is képes leküzdeni! A függőség konzerválásakor arról van szó, hogy helytelen életmódot folytatunk: keveset mozgunk, sokat eszünk, értéktelen táplálékokat veszünk magunkhoz, megbetegszünk, s mivel továbbra sem szeretnénk – vagy nem tudunk – változtatni az életmódunkon, a gyógyszereket hívjuk segítségül. A huzamosabb gyógyszerszedés tönkreteszi a májat, s negatívan befolyásolja a szervezet működését…

A gyógyszerfüggőség tünetei:

  •   Folyamatos rossz étvágy, súlyvesztés
  •  Külső megjelenésbeli változások, pl. véraláfutásos szemek, egybemosódó beszéd, bizonytalan mozgás.
  •  Viselkedésbeli változások, pl. hirtelen hangulatingadozások, az otthon hosszú időszakokra történő elhagyása, rejtélyes vágy az egyedüllétre, a barátok/családtagok kerülése.
  •  Gyenge iskolai/munkahelyi teljesítmény, pl. romló osztályzatok, gyenge koncentráció, a tanulmányi érdeklődés elvesztése, közömbössé válás a hobbik és a munka iránt.
  •  Szokatlan szagok az illető személy ruhájából.
  •  Gyanús tabletták/kapszulák, melyek az illető hálószobájában ill. holmijai között találhatók.
  •  Ragasztós tubusok, hígítók, műanyag zacskók és receptköteles gyógyszerek tároló helyükről/otthoni gyógyszeres dobozból való eltűnése.

Persze vannak kivételek. Különböző betegségek esetén nem lehet abbahagyni a gyógyszerek szedését, így a betegek kénytelen együtt élni velük. Ilyenek például a szívgyógyszerek, cukorbetegeknél az inzulin, a vérnyomás problémákkal küzdőknél az erre kitalált gyógyszer, és a pszichiátriai megbetegedések esetében az erre alkalmazott gyógyszerek.

Forrás:

http://www.egeszsegkalauz.hu/keresok/betegseg-es-tunet/gyogyszerfuggoseg-102464.html