Itt a piros, hol a sárga, legyen inkább zöld!

A magyar konyha egyik legfontosabb, mégsem őshonos fűszernövénye a paprika, Közép- és Dél-Amerika trópusi tájairól származik, ahol már az aztékok idejében már termesztették.

Valószínűleg Kolumbusz orvosának, Chancának köszönhetően került át Amerikából Európába. Ebben az időben már kb. 40 fajtáját ismerték. Hazánkban először csak főúri kertekben termesztették. Később a csöves fűszerpaprika olcsó borspótló fűszerként terjedt el vörös törökbors, tatárkabors, pogány bors néven. Az 1831. évi kolerajárvány alatt megelőző gyógyszert használták.

Tudta?

A piros paprika háromszor, a zöld pedig kétszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a világossárga és a fehér termésszínű fajták. Az apróbb bogyójú fajtákban is több C-vitamin van, mint a húsos, nagy bogyójúakban.

10+1 ok, amiért érdemes paprikázni:

  1. Sok vizet és kevés kalóriát tartalmaz.
  2. Jelentős C-vitamin forrás: hiszen fajtától függően száz gramm nyers paprikában akár 70-250 mg C-vitamin is található.
  3. Fájdalomcsillapító: A paprika csípősségét a termés ereiben és a magokban felhalmozódó kapszaicin okozza. Ugyanakkor ennek köszönhető a paprika fájdalomcsillapító hatása. A fájdalomingereket az agyba az úgynevezett “P vegyület” továbbítja. A kapszaicin ennek a vegyületnek a működését zavarja meg, mely hatás kiemelkedő egyes krónikus fájdalmak esetén.A csípős paprika így nem csak  ételeink teszi pikánsabbá, hanem  nagyon jól használhatjuk a gyógyításban és az egészség megőrzésében.  Bár elsőre irritálja a bőrt, ám huzamosabb használat esetén érzésteleníti a bekent felületet és így fájdalomcsillapító hatásai is vannak. A kapszaicin-tartalmú kenőcsök  –  megfelelő hígításban – jók a hátfájás, az ízületi gyulladás, a pszoriázis vagy a neuropátiás fájdalom kezelésére.
  4. Migrén ellen is hatásos:  A fej egyik oldalán jelentkező, rendkívül erős fájdalom, a sokakat érintő migrén esetében a  fejfájással megegyező oldalon lévő orrcimpánk belső részére dörzsöljünk kapszaicin készítményt, vagy fújjunk kapszaicin tartalmú orrspray-t.

5. A népi orvoslás szerint a zöldpaprika rendszeres fogyasztásával megelőzhető a skorbut.

6. Enyhe vízhajtó, így húgysavkiválasztást fokozó hatása is van.

7.  Tévhit, hogy árt a gyomornak, sőt! Európában sokan kerülik használatát annak a tévhitnek köszönhetően, hogy árt a gyomor nyálkahártyájának, és gyomorfekélyt okoz. Nagy mennyiségben, ugyan ingerelheti az emésztőrendszert, ugyanakkor a gyomrot olyan váladék elválasztására készteti, amely védi gyomornyálkahártyának védelmet nyújt pl. savak, aszpirin, alkohol ellen. Indiában, Afrikában és Mexikóban nagy hagyománya van fogyasztásának. Ezeken a helyeken elsősorban emésztést serkentő hatása miatt kedvelik, és ma már kutatások bizonyítják, hogy nem alaptalanul, mivel fokozza a nyál és a gyomornedvek elválasztását, melyek az étel lebontását teszik lehetővé.

8. Fertőtlenítő hatásának köszönhetően megelőzhetjük vele az influenzát. Megbetegedés esetén izzasztó és torokfájást, torokgyulladást enyhítő tulajdonságai miatt ajánlott fogyasztani. Jót tesz az eldugult orrnak is.
9. Elűzi  a fáradtságot és felfrissít. Javítja a keringést, ezáltal emeli a vérnyomást is.
10. Magas provitamin-tartalma védi a hámszövetet (a bőrt és a nyálkahártyát), elősegíti a sebek gyógyulását, megelőzi a bőrbetegségeket, erősíti a látást.

+ 1.  A piros paprika és a pritamin paprika káliumot, foszfort, kalciumot, valamint Béta-karotint és bioflavonoidokat is tartalmaz. Ezen anyagok semlegesítik a szabad gyököket, így bizonyos védelmet nyújtanak a rák ellen.

Szerző: Magyarosi Marianna

Lektorálta: Dr. Kacsó Kornélia