Dr. Kacsó Kornélia a Hajdú Bihari Napló orvosszakértőjének hetente megjelenő cikkeinek egyike: Védjük a naptól savas köpenyünk!

A Naplóban megjelent cikket alább is elolvashatja:

Védjük a naptól savas köpenyünk!

A Nap fényes és sötét oldala

„A bölcs ember nem arra törekszik, ami kellemes, hanem arra, ami megszabadítja a kellemetlenségektől.”

/Arisztothelész/

Miért fontos ismernünk bőrünk működését, funkcióit?  Azért, hogy tisztában legyünk azzal, mennyivel befolyásolja testünk egészségét bőrünk sértetlensége és zavartalan működése!

A bőrünk kültakaróként megvédi a szervezetünket a környezet káros hatásaitól (mechanikai, kémiai, hő- és biológiai hatások). Öntisztító képessége (fiziológiai hámlás, savas közeg) a szaru- és a fényes rétegének tömöttsége megakadályozza a mikrobák bejutását a szervezetünkbe. Ha mégis bejutnának, hatni kezdenek a bőrben található különleges anyagok, melyek elnyomják a baktériumok hatását.

A bőr részt vesz a víz-, só-, szénhidrát-, fehérje-, zsíranyagcserében és gázcserében is, elnyeli az oxigént és szén-dioxidot bocsát ki. Fontos funkciója még a szervezetünk túlhevüléstől és kihűléstől való védelme is.

Felépítés szempontjából három rétegből áll: Epidermis (hám), derma (a tulajdonképpeni bőr és a bőr alatti zsírsejtek.

A dermában a véredények, idegsejtek, izzadság- és zsírmirigyek, hajhagymák, körömágy találhatóak, ezért a jelentősége óriási és funkciója szerteágazó. A bőrrajzolat révén, ami szigorúan egyéni, a személyazonosság megállapítható. A tenyér és a talpak lenyomatának tanulmányozása segít megállapítani egy sor örökletes betegséget.

Az izzadságmirigyek segítségével a hőháztartás egyensúlyban tartható és nagy mennyiségű káros anyag távozik a szervezetünkből (karbamid, húgysav, nátrium-klorid, kálium-klorid, …stb.)

A bőrzsír az egész bőrfelületet vékony réteggel vonja be, hajlékonnyá teszi és csökkenti az érintkező bőrfelületek közötti súrlódást, korlátozza a víz elpárolgását megvédve a bőrt a kiszáradástól. A bőrzsír és az izzadság savas közeget hoznak létre (ú.n. savas köpeny), amely segít a baktériumok elleni védekezésben.

A bőr felépítésének sajátosságai, a bőrre ható nagyszámú belső és külső tényező bőrbetegségek sokféleségét idézhetik elő.

Ezek közül aktualitása miatt most a fizikai tényezők egyikéről, a napfény jótékony és káros hatásairól és a káros hatások megelőzéséről ejtünk szót.

 • immunrendszer erősítő –  vérkeringésre jótékonyan ha teljesítménynövelő hatása van a bőr bebarnításával kialakítja a bőr saját védekezőképességét.
 • Káros hatás
 • leégés (fájdalmas, veszélyes)
 • a bőr nem felejt! (minél többször égünk le, annál nagyobb a bőr rosszindulatú megbetegedések esélye)
 • fokozza a bőr elöregedését
 • megnöveli az anyajegyek kialakulásának lehetőségét

ez más daganatok kialakulásához is vezethet.

Mit tehetünk? Napozzunk, vagy ne?

Napozzunk! De!

 1. Idejében gondoskodjunk árnyékolásról!
 2. Déli órákban egyáltalán ne tartózkodjunk a napon!
 3. Ha sehogy sem tudjuk ezt elkerülni, akkor viseljünk megfelelő ruházatot és még a ruhával takart bőrfelületeket is kenjük be napvédő krémmel!
 4. A védőkrémet víz hatása után feltétlenül használjuk újra!
 5. Legalább 30-50 faktorú krémet használjunk!

Megfelelően megválasztott időben, védőkrémmel és fedő ruházattal nyugodtan élvezhetjük a napsütést anélkül, hogy kárt tenne ebbe a sok funkciót ellátó, védőburokként működő nagy kiterjedésű szervünkben: A BŐRBEN.

Visszautalva a mottóra- a napfényt nem csak kellemessége miatt élvezhetjük, hanem helyesen használva sokat tehetünk értékeivel egészségünk megőrzéséért.

Szerző: Dr. Kacsó Kornélia