Ég veled puffadás! Ég veled gyomorégés! Viszlát hasmenés!

Enni többször, kevesebbet

Úgy érzed, majd kidurransz? Szorít? Feszít? Ne terheld túl a gyomrod és emésztőrendszered! Étkezz naponta többször, de kis adagokban, így megkímélheted magad a kínzó hasi panaszoktól! A nap végén pedig ajánlott min. 2-3 órával lefekvés előtt megvacsorázni, természetesen ugyanúgy tartva magunkat a kisadagokhoz!

Rágd meg jól

Hova sietsz? Hajt a tatár? Lassan étkezz és rágd meg jól, mert a tatár a gyötrelmes hasi panasz lesz! A falatok alapos megrágása, az első emésztőnedvekkel – a nyál- segít az emésztőrendszernek az emésztési folyamatok könnyebb véghez vitelében. Ezen kívül érdemes odafigyelned arra is, hogy ne beszélj evés közben és ne nyelj sok levegőt!

Folyadékbevitel

A megfelelő folyadékbevitel kulcsfontosságú életünk során. Különösen emésztőrendszeri panaszok esetén, szervezetünk igényli a megfelelő hidratáltságot! A víz (főleg gyömbérrel, citrommal), segíti és könnyebbé, gyorsabbá teszi az emésztést.

Több mozgás

A testmozgásnak számos előnyét bebizonyították már. Jelen esetben a puffadás és székrekedés ellenszere is lehet! Naponta már akár 10-20 percnyi testmozgással beindíthatjuk az emésztési folyamatainkat, illetve megszüntethetjük puffadásunkat. Végezz néhány guggolást, de ha ez nem megy, akkor hanyatt fekvő helyzetben hajlítsd be a lábaidat, és húzd a térded a mellkasod irányában 10-15 ismétléssel. Ez megmozgatja kicsit a beleidet és máris könnyebbet távozik a széklet és gázok.

Kerüld a zsíros, túl fűszeres és nagyon cukros ételeket

Zsíros, fűszeres, cukrozott ételek? Ezzel ajtót nyitsz a panaszoknak! Természetesen nem kell íztelen ételeket fogyasztanod, csupán megválogatni, mivel ízesíted azokat. A nehéz ételek felfokozzák a gyomorsavtermelést, irritálják és erőteljesen megterhelik gyomrunkat! A sok cukor fokozza a gombák és paraziták szaporodását a bélrendszerben, ezzel görcsöket, gázosodást okoznak. Részesítsd előnyben a kapor, menta, tárkony, bazsalikom és a többi zöldfűszer használatát, ízfokozóval teli fűszerkeverékek, delikát, vegeta, gyorspác helyett használj tengeri sót, Himalaya sót, és természetes édesítőkkel főzz a túl sok cukor helyett. Hidrogénezett zsiradékok, napraforgó olaj, margarin helyett jobb az extra szűz oliva olaj, mangalica zsír, tiszta vaj, kókuszzsír.