Csontjaink, ízületeink kívülről nem láthatóak, így könnyen megfeledkezünk róluk, amíg el nem kezdenek fájni.

Sajnos az ízületi gyulladás, egyéb betegségek, kopások nem kímélik őket sem, és a sérüléseik is gyakoriak. Amíg minden működik, nem figyelünk arra, hogyan, mivel mozgunk. Míg egy nap fájdalmassá, darabossá válnak a mindennapos mozdulatok. Ekkor merül fel a kérdés, hogy honnan is jön a fájdalom, mi okozhatja.

A mozgásszervi problémákat leggyakrabban gyulladásos megbetegedések, porckopások okozzák, de a csontokat, ízületeket gyakran érik sérülések is. Ezen tanulmányból kiderül, hogyan alakul ki, hogyan előzhető meg, illetve ha már kialakult, akkor mik a teendők; mely tényezők befolyásolják az ízületek állapotát; feltárjuk a betegség lelki okait is, továbbá érdekes és megdöbbentő tényeket közlünk, melyekről lehet még nem hallott, s végezetül néhány olyan tipp, melynek betartása nem kerül pénzbe, de segítségével enyhíthetők az ízületi gyulladásokkal és a reumával járó panaszok.

Kiket támad meg a betegség?

Az ízület gyulladásos megbetegedései nemcsak az időseket, hanem a fiatalabb, munkaképes korosztályt, sőt, a gyermekeket is sújtják. Az érintettek fájdalmakkal küszködnek, mozgásuk korlátozott, életminőségük romlik.

Tünetek

Az ízületek és a gerincoszlop fájdalmai a legtöbb esetben tünetek, melyeket valamilyen betegség vált ki. Ízületi fájdalom akkor jelentkezik, ha az izmok a test normál felépítésének és működésének nem megfelelő módon mozgatják a csontokat. Ez szervezetünk fontos vészjelzése, amely mielőbbi gyógyító célú beavatkozást sürget. Ezeknek a fájdalom-jelzéseknek a figyelmen kívül hagyása vagy elnyomása az ízületi károsodás további fokozódásához vezet, hiszen a kiváltó ok nincs megszüntetve. Ezért nem szabad visszaélni a fájdalomcsillapítók szedésével!

Mely területeket támadja meg a gyulladás?

Az ízületi gyulladások főként a könyök-, térd-, boka- és csuklóízületeket érintik.
Leggyakoribb: a reumás ízületi gyulladás, mely elsősorban a kéz és láb kis ízületeit és az ízületek körülvevő kötőszöveteket támadja meg, de ritkán más szerveket is megtámadhat. Az ízületi fájdalom jellemzően egyik ízületről a másikra vándorol.

Mik azok a tényezők, amelyek befolyásolják az ízületek állapotát?

1. A folyadékhiányos állapot:

 • Nem lehet elégszer hangsúlyozni a VIZET!
 • A víz elengedhetetlenül fontos! Hiányában az ízületi felszín érdesebbé válik, a mozgás közben “csiszolódik” és így egyenetlenül kopik. Ez kisebb és nagyobb fájdalmat okozhat.
 • Szinte népbetegség a porckorong bántalom, a gerinc bármelyik részén.
 • Az egyik és legnagyobb oka, szintén a víz hiánya!
 • A porckorong folyadékvesztéssel rugalmatlanabb lesz, sokkal nehezebben bírja a terhelés miatt ránehezedő súlyt. Így kezdődik a derék, háti, nyaki gerinc fájdalom.

Így indul el a porckorong deformálódása, mely idegi nyomást hozhat létre. A porckorongsérvek megelőzésére igyunk nagyon sok vizet!

2. Egyéni hajlam, túlsúly és porcképzési zavar a hiányos és helytelen táplálkozás, az ásványi anyagok és természetes vitaminok hiánya miatt!

Megelőzése

A mozgás nem az egyetlen gyógyír az ízületi gyulladásokra. Mivel a testsúly növekedése jelentősen növeli e betegség kialakulását, megelőzésként az is megfelel, ha már fiatalon ügyelünk arra, hogy lehetőleg ne cipeljünk magunkon súlytöbbletet. Fontos a stressz kezelés, az elegendő, nyugodt pihenés, télen pedig a meleg, réteges öltözék a megfázások ellen. A mozgásszervi panaszokra is jótékony gyógyfürdők szintén hatásosak, csakúgy, mint a napi feszültséget oldó rendszeres testmasszázs.

Lelki okai

Ízületi betegségre mindenkinek kell számítani, de nem mindegy, hogy mi miatt alakul ki. Ha tudja az ember, hogy miért, és mi okozza, milyen tényezők állnak a háttérben, könnyebben megszabadulhat tőle.

Ha folyamatosan csinálunk valamit, sosem fordítunk magunkra elegendő időt, későn fekszünk, korán kelünk, akkor, ahogy egész szervezetünk, az ízületeink sem tudnak pihenni. Ennek hatására gyulladás következik be. A fájdalom arra kényszerít, hogy önkéntelenül is magunkra koncentráljunk, és mozgás helyett, a felépülésig az ágyban maradjunk, és pihenjünk. Testünk így jelez, ha túl sokat vállaltunk magunkra.

Természetes tippek

 • Az akut ízületi gyulladás tüneteit viszont a hűtés nyugtatja. Csoma­goljunk jégkockákat egy törülközőbe, és tegyük a fájó ízület­re
 • Kezdjünk el kíméletesen, de rendszeresen mozogni (úsz­ni, futni stb.) — de az is elég, ha mindennap sétálunk egyet- a lényeg a rendszeres mozgás

Tények és érdekességek

 • Hazánkban körülbelül százezerre tehető az ízületi gyulladásos betegek száma
 • Az ízületi gyulladással küzdő gyermek sokkal többet veszít a betegség első, meghatározó éveiben, mint az, akinél felnőtt korban kezdődik a folyamat
 • Gyermeknél nemcsak a fizikai szenvedést, hanem a mentális terheket, a tanulás nehezítettségét, az egészséges életviteltől való megfosztottságot is okoz a kezeletlen ízületi gyulladás
 • Ha valaki mindennapos ülő vagy álló munkát végez, attól is kialakulhat ízületi gyulladás, kopás, illetve az ízületek meszesedése
 • A tünetek átmeneti gyógyulására az első öt évben van esély
 • Az ízületi bántalmak akár 10 évvel megrövidíthetik az ember életét, a tünetek időben történő felismerése és az ok kezelése teljesen megszüntetné ezeket a problémákat

Összefoglaló tippek az ízületi bántalmak elkerüléséhez

 •  Az ízületeinket védjük azzal, hogy megfelelő minőségű – és sok-sok- vizet igyunk!
 • Fogyasszunk természetes vitaminokat, ásványi anyagokat, táplálék kiegészítőket
 • Együnk sok halat, halolajat, ami védi az ízületeinket is, és amiben rengeteg cink van.
 • Mozogjunk rendszeresen, a mindennapi munkán felül! Tornázzunk, sétáljunk, vagy ússzunk rendszeresen! Minél merevebbek az ízületeink, annál nehezebben indulunk el a torna, mozgás felé! Előzzük meg ezt az ördögi kört! A rendszeres mozgással az izmainkat jó állapotban tartjuk, így az ízületekre csökken a terhelés, és csökkennek a panaszok!

Szerző: Dr. Kacsó Kornélia

Felhasznált irodalom:

 1. Dr. Jenifer Harper: A tudatos test.
 2. Rüdiger Dahlke: A Betegség, mint szimbólum
 3. Rüdiger Dahlke – Thorwald Dethlefsen: Út a teljességhez. a betegség jelentése és jelentősége
 4. http://www.patikamagazin.hu/index.php?cikk=6760
 5. http://www.drmassage.hu/index.php?Itemid=335&id=226&option=com_content&task=view